Ribizli

Ribes rubrum  'Biely versaillský'  Fehér Versailles
Ribes rubrum 'Biely versaillský' Fehér Versailles

Ribes rubrum 'Biely versaillskýFehér Versailles

ELLENÁLLÓ FEHÉR RIBISZKE

Francia nemesítés, ellenálló fajta.

Korán,június elejétől érő ribizli.

A ribizli gyümölcsrügyei csak a második életévben alakulnak ki.

A gyümölcs átlagosan 10 milliméter, súlya 1,3 gramm.

Kedvező körülmények között akár 4 kg gyümölcsöt is képes teremni egy bokor.

A gyümölcs húsa vastag, héja átlátszó, világos krémszínű.

Nem hajlamos a hullásra, a bogyók szilárdan kapcsolódnak a szárakhoz.

Jó húsállományú, kellemes ízű.

Cukortartalma 7,5%, savtartalma 2,3%.

Jó télálló és szárazságtűrő, ellenáll a betegségeknek!

Gyümölcskötödésekor viszont feltétlenül öntözzük, ha bő termést szeretnénk.

Növekedése középerős-erős, szétterülő bokrú.

Nagyon bőtermő, rendszeres metszést igényel.

Friss fogyasztásra, hűtésre, feldolgozásra is alkalmas.

Ribes nigrum 'Fertődi 1' - Fekete Ribiszke
Ribes nigrum 'Fertődi 1' - Fekete Ribiszke

Ribes nigrum 'Fertődi 1' - Fekete Ribiszke

A 'Fertődi 1' fekete ribiszke egy kiemelkedően korai fajta, melynek bogyói már június elején érnek.

Főbb Jellemzők

  • Korai érés: Már június elején szüretelhető.

  • Bogyók: Nagyon nagy méretűek és fényes feketék. A hosszú fürtökön a bogyók lazán helyezkednek el, ami megkönnyíti a szedést.

  • Íz: Kellemes, harmonikus ízű, intenzív, erős fekete ribiszke aromával rendelkezik. Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, fagyasztásra és feldolgozásra is.

  • Termőképesség: Rendszeresen és bőségesen terem.

  • Növekedés: Erős növekedésű, robusztus bokrot nevel.

  • Öntermékeny: Nincs szüksége porzópárra a terméskötéshez.

  • Ajánlott Pollenadók (ha még nagyobb termést szeretne): 'Fertődi 11', 'Otelo'.

A 'Fertődi 1' ideális választás azoknak, akik a szezon egyik első, nagy termésű, aromás fekete ribiszkéjét keresik.

Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets' -  Piros ribizli
Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets' - Piros ribizli

Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets' - Piros Ribiszke

A 'Jonkheer van Tets' a legkorábban érő piros ribiszke fajták közé tartozik, ezért kiválóan alkalmas a szezon indítására.

Főbb Jellemzők

  • Korai Érés: Már június első felében szüretelhető, így az elsők között élvezheti a friss piros ribiszkét.

  • Bogyók: Nagy méretűek, élénkpiros színűek. Fürtjei hosszúak és tömöttek, amely a bőséges termést jelzi.

  • Íz: Kellemesen savanykás, üdítő ízű, jellemzően aromás piros ribiszke ízvilággal. Ideális friss fogyasztásra, dzsemek, zselék készítésére és fagyasztásra.

  • Termőképesség: Rendszeresen és bőségesen terem, megbízható fajta.

  • Növekedés: Bokra erős növekedésű, felfelé törő vesszőkkel.

  • Öntermékeny: Nem igényel porzópárt, a biztonságos terméskötéshez.

  • Télállóság: Kiváló.

A 'Jonkheer van Tets' a tökéletes választás, ha Ön egy korai, bőtermő és kiváló minőségű piros ribiszkét keres a kertjébe.

Ribes x nidigrolaria 'Josta'  - Ribiszkeköszméte
Ribes x nidigrolaria 'Josta' - Ribiszkeköszméte

Ribes x nidigrolaria 'Josta' - Ribizliköszméte

A Josta egy különleges, izgalmas gyümölcshibrid, amely a fekete ribiszke (Johannisbeere) és az egres/köszméte (Stachelbeere) keresztezésével jött létre Németországban. Egyesíti magában a két ős legjobb tulajdonságait: a ribiszke aromáját és a köszméte méretét, méghozzá tüskék nélkül!

Főbb Jellemzők

  • Érési idő: Középérésű fajta, bőséges termését általában július közepén hozza.

  • Gyümölcs: Nagyméretű (akár 14-15 mm), kerekded-megnyúlt bogyók. Éretten sötét, feketéslila/fekete színűek, héjuk sima és szőrtelen, a szedés pedig tüske nélkül történik!

  • Ízvilág: Kellemes, üde ízű. A fekete ribiszke jellegzetes, fanyar aromája enyhén szelídülve jelenik meg, gyakran áfonyára vagy a köszméte frissítő savanyúságára emlékeztet.

  • Termőképesség: Rendkívül bőtermő és megbízható fajta. Egyetlen bokor akár 4-6 kg termést is hozhat.

  • Növekedés: Erős, robusztus növekedésű cserje, amely 1,5-2 méter magasságot is elérhet. Tüskétlen vesszőket nevel.

  • Öntermékeny: Önmagában is jól terem, így nem igényel porzópárt.

  • Ellenállóság: Jól télálló és a tipikus ribiszke/köszméte betegségekkel (pl. lisztharmat) szemben ellenálló.

Felhasználás

Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, de sokoldalúságának köszönhetően nagyszerű alapanyag:

  • Feldolgozva: Készíthető belőle zamatos dzsem, lekvár, szörp, gyümölcslé vagy akár bor és pálinka is.

  • Egészség: Magas a C-vitamin és antioxidáns tartalma.

A 'Josta' ideális választás azok számára, akik egy könnyen kezelhető, tüskétlen, bőtermő és rendkívül ízletes bogyós gyümölccsel szeretnék gazdagítani a kertjüket.