Ribizli

Ribes rubrum 'Biely versaillský' Fehér Versailles
ELLENÁLLÓ FEHÉR RIBISZKE
Francia nemesítés, ellenálló fajta.
Korán,június elejétől érő ribizli.
A ribizli gyümölcsrügyei csak a második életévben alakulnak ki.
A gyümölcs átlagosan 10 milliméter, súlya 1,3 gramm.
Kedvező körülmények között akár 4 kg gyümölcsöt is képes teremni egy bokor.
A gyümölcs húsa vastag, héja átlátszó, világos krémszínű.
Nem hajlamos a hullásra, a bogyók szilárdan kapcsolódnak a szárakhoz.
Jó húsállományú, kellemes ízű.
Cukortartalma 7,5%, savtartalma 2,3%.
Jó télálló és szárazságtűrő, ellenáll a betegségeknek!
Gyümölcskötödésekor viszont feltétlenül öntözzük, ha bő termést szeretnénk.
Növekedése középerős-erős, szétterülő bokrú.
Nagyon bőtermő, rendszeres metszést igényel.
Friss fogyasztásra, hűtésre, feldolgozásra is alkalmas.

Ribes nigrum 'Fertődi 1' - Fekete Ribiszke
A 'Fertődi 1' fekete ribiszke egy kiemelkedően korai fajta, melynek bogyói már június elején érnek.
Főbb Jellemzők
Korai érés: Már június elején szüretelhető.
Bogyók: Nagyon nagy méretűek és fényes feketék. A hosszú fürtökön a bogyók lazán helyezkednek el, ami megkönnyíti a szedést.
Íz: Kellemes, harmonikus ízű, intenzív, erős fekete ribiszke aromával rendelkezik. Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, fagyasztásra és feldolgozásra is.
Termőképesség: Rendszeresen és bőségesen terem.
Növekedés: Erős növekedésű, robusztus bokrot nevel.
Öntermékeny: Nincs szüksége porzópárra a terméskötéshez.
Ajánlott Pollenadók (ha még nagyobb termést szeretne): 'Fertődi 11', 'Otelo'.
A 'Fertődi 1' ideális választás azoknak, akik a szezon egyik első, nagy termésű, aromás fekete ribiszkéjét keresik.

Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets' - Piros Ribiszke
A 'Jonkheer van Tets' a legkorábban érő piros ribiszke fajták közé tartozik, ezért kiválóan alkalmas a szezon indítására.
Főbb Jellemzők
Korai Érés: Már június első felében szüretelhető, így az elsők között élvezheti a friss piros ribiszkét.
Bogyók: Nagy méretűek, élénkpiros színűek. Fürtjei hosszúak és tömöttek, amely a bőséges termést jelzi.
Íz: Kellemesen savanykás, üdítő ízű, jellemzően aromás piros ribiszke ízvilággal. Ideális friss fogyasztásra, dzsemek, zselék készítésére és fagyasztásra.
Termőképesség: Rendszeresen és bőségesen terem, megbízható fajta.
Növekedés: Bokra erős növekedésű, felfelé törő vesszőkkel.
Öntermékeny: Nem igényel porzópárt, a biztonságos terméskötéshez.
Télállóság: Kiváló.
A 'Jonkheer van Tets' a tökéletes választás, ha Ön egy korai, bőtermő és kiváló minőségű piros ribiszkét keres a kertjébe.

Ribes x nidigrolaria 'Josta' - Ribizliköszméte
A Josta egy különleges, izgalmas gyümölcshibrid, amely a fekete ribiszke (Johannisbeere) és az egres/köszméte (Stachelbeere) keresztezésével jött létre Németországban. Egyesíti magában a két ős legjobb tulajdonságait: a ribiszke aromáját és a köszméte méretét, méghozzá tüskék nélkül!
Főbb Jellemzők
Érési idő: Középérésű fajta, bőséges termését általában július közepén hozza.
Gyümölcs: Nagyméretű (akár 14-15 mm), kerekded-megnyúlt bogyók. Éretten sötét, feketéslila/fekete színűek, héjuk sima és szőrtelen, a szedés pedig tüske nélkül történik!
Ízvilág: Kellemes, üde ízű. A fekete ribiszke jellegzetes, fanyar aromája enyhén szelídülve jelenik meg, gyakran áfonyára vagy a köszméte frissítő savanyúságára emlékeztet.
Termőképesség: Rendkívül bőtermő és megbízható fajta. Egyetlen bokor akár 4-6 kg termést is hozhat.
Növekedés: Erős, robusztus növekedésű cserje, amely 1,5-2 méter magasságot is elérhet. Tüskétlen vesszőket nevel.
Öntermékeny: Önmagában is jól terem, így nem igényel porzópárt.
Ellenállóság: Jól télálló és a tipikus ribiszke/köszméte betegségekkel (pl. lisztharmat) szemben ellenálló.
Felhasználás
Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, de sokoldalúságának köszönhetően nagyszerű alapanyag:
Feldolgozva: Készíthető belőle zamatos dzsem, lekvár, szörp, gyümölcslé vagy akár bor és pálinka is.
Egészség: Magas a C-vitamin és antioxidáns tartalma.
A 'Josta' ideális választás azok számára, akik egy könnyen kezelhető, tüskétlen, bőtermő és rendkívül ízletes bogyós gyümölccsel szeretnék gazdagítani a kertjüket.
