Körte fajták

Bosc kobak - Alexander körte
Bosc kobak - Alexander körte

Bosc kobak - Alexander körte

Érési ideje: szeptember közepétől szedhető, januárig fogyasztható. Gyümölcse: nagy vagy igen nagy, átlagosan 180 gramm súlyú. Héja: vékony, száraz, színe zöldessárga, amelyet rozsdamáz fed. Húsa: sárgásfehér, olvadó, kiváló ízű, aromás. Jól szállítható és tárolható. Fája: középerős növekedésű, koronája ritka és kuszált. Edzett, igénytelen fajta, minden talajon termeszthető. Középkésőn fordul termőre. Rendszeresen és bőven terem. Jó pollenadó.

Porzófajtái pl.: Clapp kedveltje, Vilmos, Hardenpont, Conference. 

Conference körte
Conference körte

Conference körte

Érési ideje: szeptember elejétől érik, szeptember végétől szedhető. Tárolástól függően februárig fogyasztható.

Gyümölcse: középnagy és nagy méretű, hosszúkás.

Héja: középvastag, enyhén viaszos vagy száraz.

Húsa: sárgásfehér, olvadó, bőlevű, fűszeres és nagyon édes. Fája: középerős növekedésű, koronája szabályos gúla. Középkorán fordul termőre. Bőven és rendszeresen terem. Varasodásra nem fogékony! A száraz talajt nem szereti.

Porzófajtá pl.: Bosc kobak, Clapp kedveltje, Vilmos, Hardy, Guyot 

Packham's Triump körte
Packham's Triump körte

Packham's Triump körte

Érési ideje: szeptember közepétől érő, áprilisig jól tárolható fajta.

Gyümölcse: nagy vagy igen nagy méretű, 250 gramm körüli, sárgászöld színű.

Húsa: fehér, bőlevű, nagyon finom, olvadó vajkörte. Kősejtmentes, nem szotyósodik.

Fája: középerős növekedésű, ritka ágrendszerű, gömbkoronát nevel. Ellenálló, edzett fajta.

Porzófajtá pl.: Vilmos, Conference, Clapp kedveltje 

Vilmos körte
Vilmos körte

Vilmos körte

Érési ideje: augusztus közepétől szeptember elejéig érik. A legfontosabb őszi körténk.

Héja: viaszos, színe élénk szalmasárga. Gyümölcse nagy, muskotályos ízű.

Húsa: fehér, olvadó, bőlevű, illatos. Korán termőre fordul. Rendszeresen és bőven terem. Jól szállítható, 1-2 hétig tárolható. Hosszú ideig virágzik, kiváló pollenadó.

Fája: középerős növekedésű, koronája gúla alakú. Termőhely iránt nem igényes. Edzett fajta, betegségekre nem érzékeny. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is kiváló!

Porzófajtái pl.: Clapp kedveltje, Conference, Bosc kobak, Pacham's Triumph, Hardenpont.