Bors

Zanthoxylum simulans - Szecsuáni bors
Zanthoxylum simulans - Szecsuáni bors
Zanthoxylum simulans - Szecsuáni bors
Zanthoxylum simulans - Szecsuáni bors

Zanthoxylum simulans 

Szecsuáni bors

Ez egy sokoldalú növény, amely díszfa és fűszernövény is egyben.

  • Termet: Lombhullató cserje vagy kis fa, amely kifejlett korában 3–7 méter magasra nőhet. Bokros, többtörzsű növekedésű, de kis fává is nevelhető.
  • Lombozat: A levelek összetettek, páratlanul szárnyaltak. Érintésre enyhén citromos illatot bocsátanak ki. Ősszel gyönyörű aranysárgára színeződnek, különösen szép kontrasztot alkotva a piros termésekkel.
  • Tüskék: Nevéhez (tüskéssárgafa) hűen a fiatal ágakat, sőt, néha még a levélnyelet is hegyes, háromszögletű tüskék borítják. Az idősebb ágakon ezek a tüskék vastag dudorokká alakulnak át.
  • Virágzás: Kora nyáron (május-június) hozza apró, zöldes-sárgás, jelentéktelennek tűnő virágait.
  • Termés: A virágokból ősszel, jellemzően szeptembertől kezdenek kifejlődni a kis, kerek, élénk piros vagy rózsaszínes terméstokjai. Amikor beérnek, a tokhéj felhasad, és láthatóvá válik a belül lévő fekete, kemény mag.
  • Fűszer: A fűszerként használt rész a tokhéj. A fekete mag keserű, ezért azt általában kidobják, vagy a szárítás során magától kihullik.

Termesztés és gondozás (Magyarországon is termeszthető)

  • Télállóság: A Zanthoxylum simulans jól tűri a hideget, teljesen télálló növény, amely nálunk is megél, egészen -22 °C-ig.
  • Fényigény: Szereti a napos, meleg fekvést, de félárnyékban is szépen fejlődik.
  • Talaj: Nem igényel különleges talajt, jól érzi magát a szárazabb időszakokban is. Fontos a jó vízelvezetés, a pangó vizet nem bírja.
  • Terméshozás: A növény 2-3 éves korára fordul termőre. Bár a nemzetség fajai gyakran kétlakiak (külön porzós és termős egyedekre van szükség a terméshez), a Z. simulans esetén előfordul, hogy egyetlen egyed is hoz termést.
  • Betakarítás: Október-november környékén, amikor a piros terméstokok szétnyílnak.

Felhasználás

  1. Gasztronómia (Fűszer):
    • A szárított piros terméshéj a híres szecsuáni "ma la" ízvilágért felelős fűszer (a ma jelenti a zsibbasztó hatást).
    • Fogyasztás előtt érdemes a szemeket szárazon vagy olajban kissé megpirítani, hogy aromája még intenzívebb legyen.
    • Az egész fűszert érdemes az ételhez adni, és a főzési idő vége felé eltávolítani.
    • Fiatal levelei is ehetőek, egyes területeken (pl. Japánban) mint mentás-narancsos ízű fűszert használják.
  2. Dísznövény:
    • A különleges, tüskés ágrendszer, az illatos, aranysárgára színeződő lomb és az őszi-téli időszakban is megmaradó piros termések miatt vonzó díszcserje vagy kerti kuriózum.
    • A tüskék és a sűrű ágrendszer védelmet nyújtanak a madaraknak, akik szívesen fészkelnek benne.